Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΤΟΠΟΛΙΓΚΑΣ Θωμάς, φίλαθλος της Ελπίδας από το 1929


ΔΡΑΜΑ: 1918 - 2007. ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΕΛΠΙΔΑ...
Πρώτοι αγώνες της Ελπίδας που παρακολούθησε ήταν σε ενα τουρνουά το 1930, στο οποίο η ΕΛΠΙΣ επικράτησε με 2-0 των ΦΙΛΙΠΠΩΝ Καβάλας, 2-0 της ΔΟΞΑΣ Δράμας, 4-1 του ΗΡΑΚΛΗ Κ. και 7-1 ττης Α.Ε.Καβάλας.
Αξέχαστο παιχνίδι: ΕΛΠΙΣ - ΔΟΞΑ Δ. 3-1 το 1933. ΠΙΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ : Η ήττα με 7-1 από την Δόξα Δράμας.
Τελευταίος αγώνας: ΔΟΞΑ Δρ. - ΕΛΠΙΣ 3-0 (1954)
* ... η ΕΛΠΙΣ ήταν ομάδα κυρώς προσφύγων, μόνο ο Ι.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ο ΤΣΕΛΙΟΣ ήταν "γηγενείς" Δραμινοί. Οι περιοχές στις οποίες υπήρχαν κυρίως Ελπιδαίοι την δεκαετία του 1930, ήταν ο Νέος Κόσμος, η Αγία Τριάδα και οι περιοχή γύρω από το Ορφανοτροφείο. Εκεί κοντά ήταν τότε το 2ο Δημοτικό σχολείο, που ήταν χώρος σύναξης για τους πρώτους Ελπιδαίους. Κάπου εκεί κοντά, απέναντι από το "μπακάλικο του Πανίδη" κάτω από ένα φανοστάτη LUX, μαζευόταν καθημερινά τα βράδια οι μικροί Ελπιδαίοι για να σχεδιάσουν το μέλλον της ομάδας...
* Οι πρώτοι Ελπιδαίοι, παίκτες και φίλαθλοι είχαν δώσει όρκο να μείνουν Ελπιδαίοι μέχρι το θάνατο.
* Ποδοσφαιριστές της Ελπίδας, στην πρώτα της χρόνια: ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Πρόδρομος (Τερματοφύλακας), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης (αμυντικός), ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Ιωάννης, ΚΕΣΟΓΛΟΥ Αβραάμ (προέρχονταν από τον ΑΥΓΕΡΙΝΟ) ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ Θεόδωρος (σέντερ - μπακ, εκτελέστηκε στην "εξέγερση της Δράμας" το 1941), ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Ελευθέριος (δεξιός μέσος), ΕΞΙΚΗΣ Νικόλαος (αριστερός μέσος), ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ Ιάκωβος (κεντρικός επιθετικός), ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ξένος, ΣΦΕΛΗΝΙΩΤΗς Νίκος (πέθανε σε νεαρή ηλικία από φυματίωση), ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ Ανέστης, ΚΟΛΙΑΣ (αρ.ακραίος επιθετικός).
* Ο ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ θεόδωρος, αν είχε πάρει μεταγραφή σε ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, θα ήταν βασικός στην Εθνική Ελλάδος.
* Το 1932 η ΕΛΠΙΣ έχασε το πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας, από τον ΑΡΗ Δράμας. Στον ΑΡΗ κυρίαρχες μορφές ήταν οι ΒΥΖΙΩΤΙΔΗΣ (το αρτοποιείο του ήταν το "στέκι" της ομάδας) και ο Γεώργιος ΚΟΚΚΑΛΑΣ. Ακόμη αγωνίζονταν οι ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΙΔΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΣΙΔΕΡΑΣ (εκτελέστηκε στην κατοχή), ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΑΡΧΟΝΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.
* Στην ΕΛΠΙΔΑ έιχαν προσχωρήσει οι ομάδες ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ και ΚΕΡΑΥΝΟΣ. Αντίθετα κυρίως από ποδοσφαιριστές που έφυγαν από την ΕΛΠΙΔΑ δημιουργήθηκαν ο ΑΡΗΣ, ο ΒΥΡΩΝ, το ΒΥΖΑΝΤΙΟ,η ΑΣΠΙΣ και ο ΕΡΜΗΣ (ομάδα εμποροϋπαλήλων)
Από τον ΑΥΓΕΡΙΝΟ ήρθαν στην Ελπίδα οι: ΑΒΡΡΑΜ ΚΕΣΟΓΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΚΡΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΤΙΝΟΣ.
Άπό τον ΚΕΡΑΥΝΟ, ήρθαν οι: ΤΡΙΑΝΑΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΙΧΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ.
*Ο Ξένος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, αγόρασε με δικά του χρήματα, την πρώτη μπάλλα της Ελπίδας, καθώς και τον πρώτο ιματισμό.
* Άλλο μεγάλο γεγονός της εποχής εκείνης ήταν η μετάβαση της Ελπίδας για να αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό για τον θεσμό του κυπέλλου, το 1938.
* Ο Παναδραμαίκός, η ομάδα των καπνεργατων είχε βραχύβια παρουσία. Σε αυτόν αγωνίζονταν οι: ΧΑΛΑΤΣΗΣ (συνέχισε στην ΕΛΠΙΔΑ) οι αδερφοί ΛΙΟΛΙΟΥ (συνέχισαν στην Ελπίδα) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τάκος (μέσος, συνέχισε στην Ελπίδα), αδερφοί ΤΟΛΙΟΥ (Θωμάς - συνέχισε στην Ελπίδα ;, Κωνσταντίνος, Κλεάνθης - συνέχισε στην Δόξα), ΧΟΥΡΟΣ (συνέχισε στον ΑΡΗ), ΤΖΕΛΙΟΣ ;
Ο Πανδραμαϊκός σε έναν αγώνα του 1932 (;) νίκησε την Ελπίδα με 2-1. Στον επαναληπτικό αγώνα και ενώ έχανε ο Πανδραμαίκός με 4-1, δημιουργήθηκαν επεισόδια από τους καπνεργάτες οπαδούς του και επιτέθηκε εναντίον τους μία ίλη ιππικού της χωροφυλακής (;)
- Σημείωση: Ο κύριος Θωμάς, πέθανε λίγους μήνες μετά την συζήτηση μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου