ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Τα στοιχεία δόθηκαν Νοέμβριο του 2016)
Ημερομηνία γέννησης: 22-12-1930
Τόπος γέννησης: ΣΙΤΑΓΡΟΙ ΔΡΑΜΑΣ. Στην διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής έζησε με την οικογένεια του αρχικά στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Βέροια για να επιστρέψει στους Σιταγρούς το 1944.
Θέση: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
Αγωνιστικοί περίοδοι: ΔΟΞΑ Δράμας 1946-1951, ΠΑΟΚ 1952-1960.
- "Ήμουν Ελπιδαίος γιατί η Ελπίδα ήταν η καλύτερη ομάδα της Δράμας, με τον Γερμαντσίδη, τον Κίμωνα κ.α άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές. Με τον αδερφό μου νοικιάζαμε στην Δράμα για να πηγαίνουμε στο Γυμνάσιο, στον ελεύθερο χρόνο μας πηγαίναμε στις προπονήσεις της Ελπίδας για να θαυμάζουμε τους ποδοσφαιριστές της. Περίμενα πότε δεν θα πιάσει την μπάλα ο Κίμωνας για να του την φέρω και κάπου εκεί με εντόπισε ο Γερμεντσίδης και με ρώτησε αν ήθελα να ενταχθώ στην Ελπίδα. Φυσικά και δέχθηκα και μου είπε να πάω το βράδυ στην Λέσχη της Ελπίδας, στην οδό Βενιζέλου για να υπογράψω. Όταν όμως πήγα εκεί ο Γερμαντσίδης δεν ήταν εκεί, ντράπηκα να μιλήσω στους άλλους και γύρισα στεναχωρημένος στο σπίτι"
Λίγες ημέρες αργότερα με έναν φίλο του (παραμονές 28-10-1946) σε μια προπόνηση της Δόξας και εκεί τον εντόπισε ο προπονητής Νίκος Πάγκαλος, που θα σημάδευε για πάντα την καριέρα του. Με γρήγορες κινήσεις ο Πάγκαλος θα τον βάλει να υπογράψει δελτίο στην Δόξα και λίγες μέρες μετά αγωνίστηκε για πρώτη φορά εναντίον της αγαπημένης του Ελπίδας. Αν είχε πάει στην Ελπίδα -λέει- σίγουρα θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της καριέρας τους, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια.
"Ήταν ωραία αν και φτωχικά χρόνια, θυμάμαι τραυματίστηκα σε έναν αγώνα με τον Άρη Δράμας και είχα πάει στο Παληό Καβάλας με καίκι για να κάνω θαλάσσια μπάνια και να επανέλθω νωρίτερα. Εξαιτίας του τραυματισμού μου έχασα τον εκτός έδρας αγώνα με την Ασπίδα Ξάνθης".
Ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Ιωάννης Μοάτσος, ήθελε να τον εντάξει στην ομάδα της Αθήνας, όμως λίγο πριν πάει στην Αθήνα για να προχωρήσει η διαδικασία, ο προπονητής του Νίκος Πάγκαλος του ζήτησε να παραμείνει για τον φιλικό αγώνα Δόξα - ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε σε εκείνο τον αγώνα, η Δόξα νίκησε 3-0 με τρία τέρματα του Λάμπη και έτσι εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Μετά από ένα χρόνο "τιμωρίας", βρέθηκε στον Δικέφαλο του Βορρά, με πρώτο αντίπαλο τον Άρη. Λίγο μετά, την ίδια χρονιά επανέρχεται στον ΠΑΟΚ ως προπονητής ο Νίκος Πάγκαλος. Σημαντικό ρόλο στην μεταγραφή έπαιξε ο επιχειρηματίας Τασκονίδης που είχε ξενοδοχεία στην Δράμα (ΝΕΑ ΖΩΗ) και στην Θεσσαλονίκη, ενώ και ήταν παράγοντας του ΠΑΟΚ.
Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στην επίθεση της ομάδας μέχρι το 1960, σχηματίζοντας μια επιτυχημένη τριάδα επιθετικών μαζί με τους Χριστόφορο Γιεντζή και Λευτέρη Παπαδάκη. Σημείωσε 91 γκολ σε 161 παιχνίδια και κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1954,1955 και 1956).
Αξέχαστα παιχνίδια:ΗΡΑΚΛΗΣ Σερρών - ΔΟΞΑ 1-7, ΔΟΞΑ - με Τουρκική ομάδα 6-1 ( πέτυχε 4 τέρματα και ο τερματοφύλακας μου είπε πως θα κάνω μεγάλη καριέρα) ΔΟΞΑ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ 4-1
ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1 (με τρία τέρματα του) ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 4-1 (με τέσσερα τέρματα του)
Ποιο δύσκολοι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές: ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ Τάκης, ΛΙΝΟΞΥΚΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Κίμων.
" Ο Κίμωνας είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου και συναντιόμαστε αρκετές φορές όταν πηγαίνω στην Δράμα"
- Ο καλύτερος προπονητής που είχε ήταν ο Νίκος Πάγκαλος και μάλιστα ο Λάμπης παντρεύτηκε την ανιψιά του.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ο Λάμπης ΚΟΥΙΡΟΥΚΙΔΗΣ, που σήμερα ζει στην Καλαμαριά, στην αρχή και στο τέλος της συζήτησης τόνισε την συμπάθεια του για την Ελπίδα Δράμας (την ομάδα του λαού, όπως είχε πει και σε παλιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στην επόμενη εκδήλωση των Πανδραμαϊκών της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου