Τον ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟ τον αγάπησαν και τον αγαπούν, όχι μόνο Δραμινοί αλλά και
άνθρωποι από άλλα μέρη, κυρίως κάποιοι που βρέθηκαν στον τόπο μας...
Ένας από αυτούς ήταν ο Άλκης ΤΟΥΛΑΣ...
Ο ΄Αλκης Τούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτώβρη 1943.
Ο πατέρας του Νίκος ήταν υπάλληλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και για τις ανάγκες της υπηρεσίας χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Δράμα κατά το έτος 1955.
΄Ετσι ο ΄Αλκης που, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αγαπούσε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο βρέθηκε σε μικρή ηλικία στη Δράμα. Μάλιστα έτυχε να ζεί στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών όπου επίσης διέμεναν ο τερματοφύλακας της ΔΟΞΑΣ Σαμλίδης και οι αδελφοί Μασάδη.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα αγωνίστηκε, έφηβος ακόμη, με τα χρώματα της ΕΛΠΙΔΑΣ.
Πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία και υπήρξε, όσο ζούσε στη Δράμα, ανταποκριτής της πολιτικής εφημερίδας «Η ΔΡΑΣΙΣ» που κυκλοφορούσε πανελλαδικά κάθε Δευτέρα με βάση τη Θεσσαλονίκη και περιείχε πλούσιο αθλητικό ρεπορτάζ.
Μετά την αποφοίτηση από το γυμνάσιο επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε από τα στελέχη του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Η ΔΡΑΣΙΣ». Παράλληλα με την έκδοση της αθλητικής εφημερίδας «ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΣΟΥΤ» (αργότερα μετονομάστηκε σε «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΠΟΡ» και «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ») ανέλαβε επιπλέον την ευθύνη όλων των θεμάτων του ΗΡΑΚΛΗ. Με την εκπλήρωση και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων προσλήφθηκε στον Ο.Σ.Ε. και τοποθετήθηκε αρχικά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Δωδεκανήσου.
Συνέχισε τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη, συνέπεια, εντιμότητα και ευθύνη παραμένοντας πάντα στο ρεπορτάζ του ΗΡΑΚΛΗ.
Όμως, ποτέ δεν ξεχνούσε τη Δράμα και τις ομάδες της. Περισσότερο μάλιστα τον ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟ που προήλθε από τη συγχώνευση της ΕΛΠΙΔΑΣ (στην οποία ο ίδιος είχε αγωνιστεί) και του ΑΡΗ. Διατηρούσε πολύ φιλικές σχέσεις με στελέχη των διοικήσεων κυρίως του ΠΑΝΔΡΑΜΑΙΚΟΥ και πολλούς ποδοσφαιριστές, ακόμη και μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας.
Μέσα σε όλα αυτά, ο ΑΛΚΗΣ ΤΟΥΛΑΣ, ανέλαβε και άλλης μορφής αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν μπορούσε να αρνηθεί τη βοήθεια και συμπαράστασή του στο στενό φίλο και συνοδοιπόρο του, λόγω ΗΡΑΚΛΗ, δημοσιογράφο Γιώργο Πλατσούκα.
Την εποχή εκείνη, μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Πλατσούκας (διετέλεσε αργότερα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΗΡΑΚΛΗ) με μια ομάδα νεαρών δημοσιογράφων είχαν τη διοικητική επιμέλεια και φροντίδα της δραστηριότητας του σωματείου των αποφοίτων του ορφανοτροφείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ της Καλαμαριάς.
Ο ΄Αλκης, λοιπόν, αχολήθηκε αρχικά με το σωματείο αυτό από το νευραλγικό πόστο του γενικού γραμματέα του και αργότερα ανέλαβε και τη θέση του εφόρου του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Από το γάμο του με τη Μαίρη Καρρά απέκτησε δυό παιδιά, το Νίκο, γεννημένο το 1980 και το Φώτη, γεννημένο το 1986, ενώ είχε δύο αδελφούς, τον Κώστα, μηχανικό αυτοκινήτων και τον Τάσο, ιπτάμενο αξιωματικό της αεροπορίας.
΄Εφυγε από τη ζωή, δυστυχώς πρόωρα, στις 5 του Οκτώβρη του 1994, όμως γνωστοί και φίλοι δεν το ξεχνούν για την απλότητα, τη ταπεινότητα και τη φιλότιμη διάθεσή του να εξυπηρετεί τους πάντες.
- Αξίζει να προσθέσουμε την ιδιαίτερη φιλία που συνέδεε τον Άλκη με τον Γιάννη Δόρδιο, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ελπίδας, Αντιπρόεδρο του Πανδραμαϊκού και Προέδρου του Πανδραμαϊκού Νόστου.- Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο και δικηγόρο Γιάννη Χατζηιωάννου για την αποστολή του βιογραφικού σημειώματος για τον αείμνηστο Άλκη, καθώς και σχετικού φωτογραφικού υλικού.
Βιέννη, μπροστά στην ΄Οπερα με το φίλο του Στράτο Ονταμπάσογλου, ποδοσφαιριστή τότε της Αθλητικής ΄Ενωσης Αμπελοκήπων |
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Καλαμαριάς. Ο Άλκης Τούλας, γενικός γραμματέας τότε, είναι πρώτος αριστερά. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου