Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΑ 1922-1969

Ο Α.Ο. ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ ιδρύθηκε το 1969 απο την συγχώνευση των ομάδων ΑΡΗΣ (Έτος ιδρύσεως 1926) και ΕΛΠΙΔΑ (Έτος ιδρύσεως1922).Ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα "ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ" συναντάμε και προπολεμικά στην Δράμα. Ο προπολεμικός ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ ήταν η ομάδα των πολυάνθρωπων καπνεργατών της Δράμας, όμως αυτή η ομάδα δεν συνέχισε την δραστηριότητα της μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτός ο Πανδραμαϊκός απορροφήθηκε από την Ελπίδα. 
Εδώ έχετε την δυνατότητα να δείτε λίγα στοιχεία για τις ομάδες αυτές και να διαβάσετε κάποια σπαράγματα αποτελεσμάτων τους. 


ΑΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

To 1926 κάνει την εμφάνισή του σαν ανεπίσημο σωματείο και ο "ΑΡΗΣ" ο οποίος μαζί με την "ΕΛΠΙΔΑ" και τη "Δόξα" έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Δραμινού ποδοσφαίρου. Αμέσως μετά την εμφάνισή του άρχισαν οι ενέργειες για την αναγνώρισή του από την ΕΠΣΑΜ όμως χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να το πετύχει. Η δικαστική του αναγνώριση έγινε το 1927 από το πρωτοδικείο Δράμας. Τον ίδιο χρόνο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο κινήθηκε ζωηρά και είναι γεγονός πως η νέα ποδοσφαιρική ομάδα της Δράμας με τις κιτρινόμαυρες φανέλες βρήκε υποστηρικτές και απόκτησε αρκετούς οπαδούς. Μπορεί να πει κανείς πως διεκδικούσε το ένα τρίτο των φιλάθλων σαν τρίτη επίσημη πλέον ποδοσφαιρική ομάδα που γράφτηκε στην ΕΠΣΑΜ αρχικά σαν ομάδα Β΄ κατηγορίας. Τον χρόνο εκείνο άρχισαν φαγωμάρες μέσα στην ΕΠΣΑΜ που προκάλεσαν παραιτήσεις συνελεύσεις ανακατατάξεις και γενικά μια χαρακτηριστική ανωμαλία μεταξύ των ομάδων που ανήκαν στη δύναμή της. Οι διαμάχες αυτές σταμάτησαν το 1931. Μέχρι τότε ο ΑΡΗΣ έδινε φιλικές συναντήσεις στα χωριά και τις γειτονικές πόλεις Καβάλας, Ξάνθη και Σέρρες.
Το 1931 η ΕΠΣΑΜ προκηρύσσει το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας. Επικρατούσαν, βέβαια, οι απόψεις των Καβαλιωτών που είχαν και το βέτο γιατί στην κατηγορία είχαν τρία σωματεία πρώτης κατηγορίας: ο ΗΡΑΚΛΗΣ, η Α.Ε.Κ. και οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ ενώ από την Δράμα μόνο η Δόξα. Έτσι κρατούσαν στη Β΄ κατηγορία την ΕΛΠΙΔΑ και τον ΑΡΗ μαζί με τρεις άλλες ομάδες: την ΑΣΠΙΔΑ τον ΕΡΜΗ (μια ομάδα εμποροϋπάλληλων) και τον ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟ με τις ασπροπράσινες φανέλες.
Στο πρωτάθλημα των ομάδων Β΄ κατηγορίας ο ΑΡΗΣ αγωνίσθηκε με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό για να καταφέρει τελικά να αναδειχθεί πρωταθλητής και να περάσει στην Α΄ κατηγορία.
Την επιτυχία του τη χρωστάει και στο δυναμικό του συμβούλιο που το αποτελούσαν οι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΪΣΕΦ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΔΗΜ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ κ.α. Τελευταίος πρόεδρος διατέλεσε ο πρώην ποδοσφαιριστής του, ΦΙΤΣΙΟΣ.
Από τους ποδοσφαιριστές του διακρίνονταν οι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΒΙΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΠΑΣ. Βέβαια και άλλοι παίκτες διακρίθηκαν αργότερα και ο ΑΡΗΣ έγινε το φόβητρο των δύο άλλων ομάδων της Δόξας και της ΕΛΠΙΔΑΣ που είχε περάσει στο μεταξύ στην Α΄ κατηγορία και παρέμειναν στη Β΄ η ΑΣΠΙΔΑ και ο ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ,ενώ ο ΕΡΜΗΣ διαλύθηκε πριν από τον πόλεμο.
Αργότερα ο ΓΚΟΥΡΤΣΙΔΗΣ έπαιξε οτον Παναθηναικό, ο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ στο Αιγάλεω και αρκετοί ακόμη εντυπωσίασαν με την φανέλλα του Aρη Δράμας.
*Ποδοσφαιριστές ΑΡΗ:
ΠΑΠΠΠΑΣ,
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ,
ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ Τάκης,
ΘΩΪΔΗΣ Παναγιώτης,
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ,
ΧΑΤΖΗΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ,
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Α,
ΜΑΣΑΔΗΣ Γεώργιος,
ΨΙΜΟΥΛΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΚΟΚΚΑΛΗΣ,
ΜΠΙΤΗΣ Χρήστος,
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Παμίνος,
ΦΙΤΣΙΟΣ,
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,
ΤΣΑΛΟΓΛΙΔΗΣ,
ΝΟΑΡΔΟΣ,
ΝΑΟΥΜ,
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ,
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Σούλης,
ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ Λεωνίδας,
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
ΔΟΥΛΓΚΕΡΙΔΗΣ,
ΠΕΛΕΣΟΓΛΟΥ,
ΤΟΠΤΣΙΔΗΣ,
ΒΥΖΙΩTΙΔΗΣ,
ΜΗΤΡΟΥ Θωμάς,
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ,
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ,
ΤΖΑΦΕΡΗΣ,
ΚΟΤΣΕΟΓΛΟΥ,
ΤΣΑΚΙΡΗΣ,
ΚΥΡΙΑΚΟΥ,
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ,
ΤΣΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ,
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ,
ΣΤΟΪΔΗΣ,
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ Ι Ι ,
ΜΠΑΛΛΗΣ,
ΓΙΑΝΤΟΓΛΟΥ,
ΝΤΑΛΗΣ,
ΖΑΒΙΤΖΟΓΛΟΥ
 κ.α.


ΕΛΠΙΔΑ ΔΡΑΜΑΣ

H ΕΛΠΙΔΑ Ιδρύθηκε το 1922 και γρήγορα καταξιώθηκε σ' όλο το φίλαθλο κόσμο με τις θαυμάσιες εμφανίσεις της και το πλούσιο έμψυχο υλικό της.Οι αθλητές της Ελπίδας διακρίθηκαν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στον Στίβο, την Πετοσφαίρηση και την Καλαθοσφαίρηση. 
Πρόεδροιτης Ελπίδας διατέλεσαν οι ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ (ανεπίσημη ΕΛΠΙΣ), ΠΑΤΙΚΑΣ Ευριπίδης 1929 (πρώτος στην επίσημη ΕΛΠΙΣ, γραμματέας της Μητρόπολης Δράμας)  ΚΑΡΑΪΤΙΔΗΣ Ν. 1931 (λογιστής) ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Κ. 1932, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΝΙΔΗΣ Κ. 1934, ΖΑΒΟΥΝΙΔΗΣ Ανδρ. (δάσκλαος), ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Διον. 24/4/1936-13/8/1936 (Ανθυπολοχαγός), ΤΕΖΑΨΙΔΗΣ Πελοπίδας 1936-1939 (καπνέμπορος), ΠΑΠΑΡΕΣΚΟΣ 1939-1940 (Αρχίατρος), ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Αυγερινός 1946-47 (γραμματέας Δικαστηρίων), ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ Ανδρ. 1948-1951 (Δήμαρχος Δράμας - Ιατρός), ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ Θωμάς 1952-56 (Διευθ. ΥΕΒ), ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ Ιπποκράτης 1957-1964 (Ιατρός), ΠΕΡΒΑΝΙΔΗΣ Ιωάννης 1965 (καθηγητής), ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Αυγερινός 1966, ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ Κ. 1967-1968 (δικηγόρος) και τελευταίος ο ΞΕΝΙΔΗΣ Γεώργιος 1969 (έμπορος) Άλλοι παράγοντες της Ελπίδας ήταν οι ΚΑΪΡΗΣ, ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ Ιάκωβος (διατέλεσε και σύμβουλος της ΕΠΟ), ΒΛΑΧΟΣ Γρηγόριος (Στρατηγός),ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Γεν.Αρχηγός),ΠΑΠΑΛΟΥΔΗΣ Α., ΤΑΓΑΡΗΣ Π., ΔΑΚΟΥ Αθ.,ΚΑΣΤΑΝΗΣ Ι., ΜΑΚΡΗΣ Γ., ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ., ΣΤΥΛΙΔΗΣ Κ.
Προπονητές στήν Ελπίδα ήταν μεταπολεμικά οι ΠΑΓΚΑΛΟΣ Νίκος, ΜΑΝΤΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αντώνης, ΒΥΤΙΝΑΡΟΣ Βασίλης, ΒΟΣΚΑΣ Ιωάννης, ΒOYΖΑΣ κ.α. 
Δεν άργησε να "τροφοδοτήσει" με παίκτες πολλές ομάδες και να γράψει τη δική της ιστορία στο ποδο σφαιρικό μας στερέωμα. Παίκτες όπως ο ΚΙΜΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΤΣΟΣ δόξασαν τα χρώματα της Ελπίδος, αλλά και των Εθνικών μας ομάδων.
Στίς αρχές τις δεκαετίας του 1980, παλιοί παίκτες της Ελπίδας, με πρωτεργάτη τον Στ.Γερμεντζίδη, επανίδρυσαν την ομάδα. Η νεα ΕΛΠΙΔΑ δεν κατήλθε να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα 2003-2004. 
* Ο ύμνος της Ελπίδας είναι:
"κορμιά αθλητικά, γεμάτα λεβεντιά, προβάλλουν με χαρά, της Ελπίδος τα παιδιά, το λάβαρο μας περήφανα κρατάτε εσείς και πάντα θα ζούνε τα πέντε γράμματα: ΕΛΠΙΣ"
*Με την ΕΛΠΙΔΑ έχουν αγωνιστεί και οι:
ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ,
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ,
ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ,
ΕΞΙΚΗΣ,
ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ,
ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΙΟΥ,
ΚΟΛΙΑΣ,
ΑΜΠΑΤΖΗΣ,
ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ,
ΜΙΧΑΣ,
ΤΣΕΛΙΟΣ,
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,
ΜΠΑΡΛΑΣ,
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΣΕΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ
ΓΕΡΟΥΔΗΣ Β.
ΝΕΔΗΣ,
ΠΑΤΡΙΚΗΣ,
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ,
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 
ΛΕΒΕΝΤΙΔΗΣ,
ΖΗΣΗΣ,
ΚΟΜΝΗΝΟΣ,
ΙΛΟΥΣΗΣ,
ΔΩΔΟΣ,
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Β.,
ΠΑΡΑΣΧΟΣ Ε.,
ΡΕΚΑΡΗΣ Ν.,
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Κ.,
ΤΟΛΙΟΣ Ι.,
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Παν.,
ΤΖΙΒΕΛΙΚΙΔΗΣ,
ΜΙΜΙΔΗΣ Aνέστης,
ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΗΣ,
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ,
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ Ιω.,
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ.,
ΓΙΕΡΜΕΝΤΣΙΔΗΣ Στ.,
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Γρ.,
ΔΟΡΔΙΟΣ Ιωάννης,
ΜΥΛΩΝΑΣ,
ΜΙΚΕΛΗΣ,
ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ,
ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ,
ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ Σαβ.,
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,
ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ,
ΕΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ.,
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,
ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ Στ.,
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ,
ΧΑΛΚΙΔΗΣ,
ΝΕΡΑΤΖΑΚΗΣ,
ΣΑΡΑΛΙΩΤΗΣ,
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Αν.,
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΔΗΣ,
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Γ.,
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης (Γιώτης )
ΚΑΡΑΪΣΑΡΛΗΣ.

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου